Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 435.25 €/мт
Царевица MATIF 370.25 €/мт
Рапица MATIF 875.25 €/мт
Пшеница CBOT 1,177.50 ¢/b
Царевица СВОТ 781.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,646.50 ¢/b
Соев шрот СВОТ 409.30 $/st
Соево масло СВОТ 83.79 ¢/lb

Обръщат механизма за облагане на зърнените култури

Обръщат механизма за облагане на зърнените култури

Схемата за облагане на зърнените култури с ДДС ще бъде обърната и вече не купувачът, а продавачът ще плаща налога на държавата, съобщава днес вестник "Стандарт".

България да поиска от Брюксел въвеждане на обратно начисляване на ДДС при сделки със зърнени и технически култури, реши на заседанието си в сряда Министерският съвет. Целта на този механизъм ДДС е да се блокират схемите за източване на ДДС от хазната. Новата схема ще се прилага при търговия с пшеница, ръж, лимец, ечемик, овес, царевица, елда, просо, семена за птици, рапица, слънчоглед, семена от соя и кориандър. Механизмът на обратно начисляване на ДДС ще се прилага при доставки на територията на страната, по които получателят е регистриран по ДДС в България. Купувачът ще има право на приспадане на ДДС за зърното. По този начин ще се пресекат схемите, при които зърно реално се купува от земеделци, които не са регистрирани по ДДС и не плащат налога, а в същото време за стоката се пишат фалшиви фактури от фирми бушони за внесено ДДС. Така се правят опити за източване на хазната.
За да бъде въведен новият механизъм на облагане, България трябва да прати искане в Европейската комисия, след което да получи одобрение от всички страни от ЕС. За това не би трябвало да има проблеми тъй като Румъния вече има такова разрешение. Но цялата процедура отнема около 8 месеца. Правото да се прилага обратното начисляване на ДДС обикновено се дава за срок от 2-3 години. Като целта е през този период пазарът да бъде изчистен от измамниците.

Етикети: зърно България Министерски съвет

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.