Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 278.75 €/мт
Царевица MATIF 257.25 €/мт
Рапица MATIF 755.50 €/мт
Пшеница CBOT 777.00 ¢/b
Царевица СВОТ 625.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,448.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 404.70 $/st
Соево масло СВОТ 64.34 ¢/lb

Нито една от 4-те договорености между правителството и зърнопроизводителите не е изпълнена

Нито една от 4-те договорености между правителството и зърнопроизводителите не е изпълнена

Нито една от четирите договорености между правителството на ГЕРБ и зърнопроизводителите не е изпълнена. Това обяви председателят на сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието Мариела Йорданова.

Кабинетът "Борисов" обеща и подписа споразумение за намаляване ставките на горивата, които се ползват за земеделско производство. Пое задължение да осигури национални доплащания по 10 лева на обработваем декар земя, които фермерите трябва да получат през 2013 и 2014 година, но в тези пари не бяха предвидени в бюджет 2012, нито фигурират в тазгодишните разчети. Кабинетът се съгласи, но в последствие не задели средства и за компенсиране на производителите при природни бедствия. Тези откази бяха обяснени с трудности, породени от финансовата криза. Има обаче обещания, които ,макар да не струват пари, също остават на книга. Такъв е все още неприетият закон за браншовите организации, чието гласуване ще изхвърли зад борда послушните на властта организации и ще легитимира истинските представители на фермерското съсловие. Това обясни на пресконференция в Разград Мариела Йорданова.

Зърнопроизводителите са недоволни и че правителството планира да въведе задължението зърното да се търгува без ДДС. Ние купуваме стоки, в чиято стойност влиза този данък, а ще продаваме без да си получаваме 20-процентната ставка от държавата. Това ще ни отнеме финансов ресурс и ще ни принуди да теглим кредити, които ще оскъпят продукцията ни. Големите фермери ще започнат да купуват необходимото им от други страни членки на Евросъюза, за да си спестят ДДС, а малките ще фалират или ще минат в сивия сектор. Ще стагнира и търговията с техника, торове и семена в България, предупреждават от асоциацията.
Зърнопроизводителите очакват спорните теми да се решат в спешен диалог с правителството. Ако гласът им отново не бъде чут, браншовиците обмислят възможността за нови протести. Земеделието не е приоритет за правителството на ГЕРБ. Политиката, която то следва, поставя на изпитание конкурентоспособността на аграрния отрасъл в България, категорични са фермерите от Лудогорието.

Източник: в-к Стандарт

Снимка: НАЗ

Прочетете още:

Етикети: зърнопроизводители зърно ДДС техника торове семена протести фермери

Още новини

ТОП НОВИНИ

По-слабото евро засега не оказва подкрепа на европейската пшеница

По-слабото евро засега не оказва подкрепа на европейската пшеница

Котировките на пшениците в Чикаго и Париж се представиха най-лошо вчера, за разлика от продължаващите с поскъпването царевица и соя. По-слаби прогнози за производството на царевица в Аржентина
От трите основни земеделски култури, пшеницата остава най-слаба на седмична база

От трите основни земеделски култури, пшеницата остава най-слаба на седмична база

Към края на седмицата, пшеницата сякаш остава демотивирана да продължи във възходяща посока, докато царевицата и соята не спират да си катерят нагоре и да записват нови печалби
Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.