Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 223.00 €/мт
Царевица MATIF 200.00 €/мт
Рапица MATIF 441.25 €/мт
Пшеница CBOT 577.00 ¢/b
Царевица СВОТ 464.50 ¢/b
Соя СВОТ 1,325.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 425.30 $/st
Соево масло СВОТ 51.38 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 790.00 лв/мт

Нито една от 4-те договорености между правителството и зърнопроизводителите не е изпълнена

Нито една от 4-те договорености между правителството и зърнопроизводителите не е изпълнена

Нито една от четирите договорености между правителството на ГЕРБ и зърнопроизводителите не е изпълнена. Това обяви председателят на сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието Мариела Йорданова.

Кабинетът "Борисов" обеща и подписа споразумение за намаляване ставките на горивата, които се ползват за земеделско производство. Пое задължение да осигури национални доплащания по 10 лева на обработваем декар земя, които фермерите трябва да получат през 2013 и 2014 година, но в тези пари не бяха предвидени в бюджет 2012, нито фигурират в тазгодишните разчети. Кабинетът се съгласи, но в последствие не задели средства и за компенсиране на производителите при природни бедствия. Тези откази бяха обяснени с трудности, породени от финансовата криза. Има обаче обещания, които ,макар да не струват пари, също остават на книга. Такъв е все още неприетият закон за браншовите организации, чието гласуване ще изхвърли зад борда послушните на властта организации и ще легитимира истинските представители на фермерското съсловие. Това обясни на пресконференция в Разград Мариела Йорданова.

Зърнопроизводителите са недоволни и че правителството планира да въведе задължението зърното да се търгува без ДДС. Ние купуваме стоки, в чиято стойност влиза този данък, а ще продаваме без да си получаваме 20-процентната ставка от държавата. Това ще ни отнеме финансов ресурс и ще ни принуди да теглим кредити, които ще оскъпят продукцията ни. Големите фермери ще започнат да купуват необходимото им от други страни членки на Евросъюза, за да си спестят ДДС, а малките ще фалират или ще минат в сивия сектор. Ще стагнира и търговията с техника, торове и семена в България, предупреждават от асоциацията.
Зърнопроизводителите очакват спорните теми да се решат в спешен диалог с правителството. Ако гласът им отново не бъде чут, браншовиците обмислят възможността за нови протести. Земеделието не е приоритет за правителството на ГЕРБ. Политиката, която то следва, поставя на изпитание конкурентоспособността на аграрния отрасъл в България, категорични са фермерите от Лудогорието.

Източник: в-к Стандарт

Снимка: НАЗ

Прочетете още:

Етикети: зърнопроизводители зърно ДДС техника торове семена протести фермери

Още новини

ТОП НОВИНИ

С повишена консумация за фуражи, ЕК понижава запасите от пшеница

С повишена консумация за фуражи, ЕК понижава запасите от пшеница

Европейската комисия оставя без промяна реколтата от пшеница в ЕС, но понижават запасите заради по-голяма консумация за фуражи. Реколтата от царевица е без промяна, но ечемика е повишен с 0.5Мт
Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.