Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 340.25 €/мт
Царевица MATIF 327.50 €/мт
Рапица MATIF 660.25 €/мт
Пшеница CBOT 781.50 ¢/b
Царевица СВОТ 615.50 ¢/b
Соя СВОТ 1,693.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 513.60 $/st
Соево масло СВОТ 69.69 ¢/lb

Ниски добиви на слънчоглед от 80 до 150 кг от дка във Видинско

Ниски добиви на слънчоглед от 80 до 150 кг от дка във Видинско

Жътвата на слънчогледа тече в момента, но резултатите са много слаби, каза за Радио “Фокус”- Видин Жечко Андрейнски, член на УС на Съюза на зърнопроизводителите в област Видин. Вследствие на сушата добивите са много ниски - между 80 и 150 кг от дка.

В добри години средните добиви във Видинско са около 200 - 250 кг от дка. Почти в цялата област земеделските производители се оплакват от ниски добиви, добави Андрейнски.

Лятна буря преди 2-3 седмици е повалила слънчогледа и това затруднява допълнително жътвата. Най-рано е започнало прибирането на реколтата в района на Брегово, Ново село и Видин. В общините Димово и Макреш жътвата започва сега.

През следващата седмица ще започне прибирането на царевицата. Добивите се очаква да са по-ниски от миналогодишните. Пролетниците, които са засети по-късно, са в по-добро състояние, каза производителят. Той обясни, че горещините не са засегнали растенията във фаза цъфтеж и има вероятност от тях да дадат бъдат получени по-добри добиви.

Цените са сравнително високи, но едва ли ще покрият разходите на производителите, коментира Андрейнски. Слънчогледът се изкупува за 85 - 90 стотинки за кг, а за царевицата в момента няма актуална цена.

Прочетете още:

Етикети: жътва слънчоглед добив изкупна цена царевица земеделски производители растения зърнопроизводители

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.