Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 327.25 €/мт
Царевица MATIF 317.50 €/мт
Рапица MATIF 615.00 €/мт
Пшеница CBOT 763.25 ¢/b
Царевица СВОТ 615.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,475.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 440.60 $/st
Соево масло СВОТ 67.41 ¢/lb

Нивите остават без бг субсидии

Нивите остават без бг субсидии

Фермерите няма да получат никакви национални доплащания към евросубсидиите си за обработваната от тях земя през 2013 г. Това става ясно от проекта за Бюджет 2013. В него е записано, че фонд “Земеделие” ще получи 240 млн. лв. за изплащане на държавни помощи, за национални доплащания и за специфично подпомагане. Преди година сумата бе 340,1 млн. лв., като от тях 100 млн. лв. отидоха за национални доплащания.

Потърпевши от орязването ще бъдат зърнопроизводителите, които получават по-голямата част от субсидиите за площ.

От министерството на земеделието коментираха пред “Труд”, че тепърва предстои да се направи разпределение на парите, но по предварителни разчети около 100 млн. лв. ще бъдат изплатени на животновъдите, а други 74 млн. лв. - на тютюнопроизводителите.

Още 70 млн. лв. ще бъдат поделени между зеленчукопроизводители, картофопроизводители и производители на маслодайни рози.

Въпреки орязаните национални доплащания, зърнопроизводителите ще получат с около 1 лв./дка по-високи помощи спрямо т.г. Причината е, че евросубсидиите за площ от Брюксел ще нараснат с 16% до 1,134 млрд. лв. За 2012 г. те бяха 976,6 млн. лв. По предварителни разчети помощта за декар догодина ще е 26,40 лв. и ще се изплаща след 1 януари, докато през тази година бе 25,50 лв.

По регламент към парите на ЕС страната ни има право да даде национални доплащания, защото нашите фермери получават 70 на сто от субсидията в старите членки на ЕС. Тези национални доплащания обаче не са задължителни. Преди година зърнопроизводителите докараха тракторите си на “жълтите павета” в София, защото националните доплащания бяха намалени на 100 млн. лв.

“Както четем бюджета, излиза, че доплащания за зърнопроизводство през 2013 г. няма да има. Към 15-20 октомври т.г. асоциацията ще обсъди проектобюджета и тогава ще решим как да реагираме”, коментира пред “Труд" Радослав Христов, зам.-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Шефът на асоциацията Ангел Вукодинов допълни, че вече е изпратил писмо до аграрния министър Мирослав Найденов за среща, на която да се уточни ще има ли въобще някакви пари за зърнопроизводителите.

Източник: Труд

Прочетете още:

Етикети: ниви фермери национални доплащания субсидии бюджет 2013 зърнопроизводители

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.