Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 206.00 €/мт
Царевица MATIF 172.00 €/мт
Рапица MATIF 408.25 €/мт
Пшеница CBOT 573.50 ¢/b
Царевица СВОТ 399.75 ¢/b
Соя СВОТ 1,133.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 331.50 $/st
Соево масло СВОТ 44.02 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 750.00 лв/мт

Неизплатените европейски субсидии затрудняват пролетната сеитба

Неизплатените европейски субсидии затрудняват пролетната сеитба

Проблемите със забавените субсидии за единица площ съвпадат с периода на пролетната сеитба, каза пред Радио „Фокус” Пазарджик Петко Димитров, зърнопроизводител от Пазарджик.

През март трябва да сме засели слънчогледа, който е голяма част от пролетната сеитба. Много от колегите са получили кредити срещу субсидията, която трябваше да ни бъде изплатена. Това значи още два месеца да плащаме излишна лихва, която ни натоварва финансово.

Това обещание за края на януари не сме го измислили ние. То беше дадено на семинара на зърнопроизводителите лично от земеделския министър, много се писа и в медиите за тази дата. Всеки се е настроил на тази вълна, да очаква, че ще ползва средствата. Сега, ако започнем да уреждаме нови кредити, пак няма да стигнат два месеца. Банките ни дават кредити, но всяко теглене ни товари финансово. Един месец трябва да се занимаваме да ги получим, а тогава ще дойдат и субсидиите и ще имам излишни разходи, коментира Димитров. Производителите в Пазарджишко имат проблем със сеитбата. Много малко от тях имат свободни средства, с които да се оправят, без да търсят помощ, добави Петко Димитров.

Прочетете още:

Етикети: европейски субсидии зърнопроизводители пролетна сеитба кредити разходи средства лихва

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.