Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 224.25 €/мт
Царевица MATIF 221.75 €/мт
Рапица MATIF 482.00 €/мт
Пшеница CBOT 552.25 ¢/b
Царевица СВОТ 408.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,120.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 347.10 $/st
Соево масло СВОТ 46.17 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 815.00 лв/мт

Неизплатените европейски субсидии затрудняват пролетната сеитба

Агропортал |12.02.2013
63
Неизплатените европейски субсидии затрудняват пролетната сеитба

Проблемите със забавените субсидии за единица площ съвпадат с периода на пролетната сеитба, каза пред Радио „Фокус” Пазарджик Петко Димитров, зърнопроизводител от Пазарджик.

През март трябва да сме засели слънчогледа, който е голяма част от пролетната сеитба. Много от колегите са получили кредити срещу субсидията, която трябваше да ни бъде изплатена. Това значи още два месеца да плащаме излишна лихва, която ни натоварва финансово.

Това обещание за края на януари не сме го измислили ние. То беше дадено на семинара на зърнопроизводителите лично от земеделския министър, много се писа и в медиите за тази дата. Всеки се е настроил на тази вълна, да очаква, че ще ползва средствата. Сега, ако започнем да уреждаме нови кредити, пак няма да стигнат два месеца. Банките ни дават кредити, но всяко теглене ни товари финансово. Един месец трябва да се занимаваме да ги получим, а тогава ще дойдат и субсидиите и ще имам излишни разходи, коментира Димитров. Производителите в Пазарджишко имат проблем със сеитбата. Много малко от тях имат свободни средства, с които да се оправят, без да търсят помощ, добави Петко Димитров.

Прочетете още:

Етикети: европейски субсидии зърнопроизводители пролетна сеитба кредити разходи средства лихва

Още новини

Каква реколта от слънчоглед и царевица да очакваме в България през 2024 година

Каква реколта от слънчоглед и царевица да очакваме в България през 2024 година

В ярък контраст с позитивните резултати, които NDVI индекса успешно прогнозира за добивите на есенните култури, последвалите метеорологични условия през юни и юли, съществено влошават неговото развитие.

ТОП НОВИНИ

Пазарът на царевицата остава подкрепен от влошаващи се оценки за реколтата

Пазарът на царевицата остава подкрепен от влошаващи се оценки за реколтата

Пазарите на царевицата остават твърди и подкрепени от влошаващи се оценки за добивите и производството в Европа, САЩ и Черноморския регион. По-сухи и топли прогнози за САЩ през август също оказват подкрепа.
Зърненият експорт от ЕС стартира слабо сезон 2024/25

Зърненият експорт от ЕС стартира слабо сезон 2024/25

Въпреки че липсват данни от Франция, зърненият експорт от ЕС стартира слабо сезон 2024/25, като към 21 юли са натоварени 1.44Мт пшеница (2023/24 – 2.21Мт) и 0.53Мт (0.92) ечемик. Вносът на царевицата, обаче е силен и достига 1.42Мт (1.02). Слабо стартира и вносът на слънчоглед и соя.
Неблагоприятно време подкрепя поскъпване на зърнените пазари

Неблагоприятно време подкрепя поскъпване на зърнените пазари

Неблагоприятно за жътва време в Западна Европа оказва подкрепа за зърнените пазари в Париж, които продължават с поскъпването след влошения посевен рейтинг във Франция. Сухи и горещи условия в Канада подкрепят поскъпване и на пазара на рапицата.
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.