Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 223.75 €/мт
Царевица MATIF 220.00 €/мт
Рапица MATIF 486.50 €/мт
Пшеница CBOT 542.75 ¢/b
Царевица СВОТ 390.50 ¢/b
Соя СВОТ 1,097.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 336.80 $/st
Соево масло СВОТ 46.56 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 815.00 лв/мт

Наталия Тодорова: Рекордни постижения при качеството на пшеницата в България

Агропортал |25.07.2012
69
Наталия Тодорова: Рекордни постижения при качеството на пшеницата в България

Факт е, че цените на пшеницата се покачват. Това е възходяща тенденция от 2-3 седмици, която се дължи на съвсем обективни фактори, не спекулация. Просто годината се оказа в климатично отношение доста неподходяща, каза Наталия Тодорова в сутрешния блок на БНТ.

Наблюдават се повсеместни засушавания в стратегически зърнопроизводителни райони в страни като САЩ, Русия, Украйна, ЕС. От друга страна засушаванията в САЩ свалят потенциалния добив на царевица и соя, покачват цените на пазарите и съответно цените на царевицата покачват цената на пшеницата, тъй като се увеличава нейното търсене за фуражната индустрия. От друга страна пък основните зърнопроизводителни страни от Черноморския басейн Русия, Украйна и Турция сигнализират за лоша реколта тази година, което влияе сериозно на пазарите и се стига до този възходящ тренд на цената на пшеницата и тези високи цени, които наблюдаваме.

В този момент на европейските борси тон пшеница се търгува за 260 евро, а в България сделки миналата седмица се сключваха на нива 420-450 лв за вътрешността на страната, на пристанищата тези цени са по-високи. Тази седмица се наблюдава отново покачване на цените и вече надвишават 450 лв. Това е едно увеличение може би с около 20% повече на цената.

Цената на българския пазар кореспондира на цената на световния пазар, на европейските, регионалните пазари, на които българските зърнопроизводители продават. България като страна не е ценообразуващ фактор, тъй като няма толкова висока продукция на фона на световното производство. Но цената, която се определя на всички борсови стоки се правят анализи на световното потребление, световното производство, на климата като фактор и много други фактори се отчитат. Тази година определено потреблението изпреварва предлагането и за това се наблюдават тези неща. Запасите се изчерпват, а нуждите от храни на населението нарастват.

Българските зърнопроизводители отбелязаха рекордни постижения по отношение на качеството на пшеницата през тази година. То е много добро и отлично. Измерва се изключително висок хектолитър на пшеницата и много висок глутен, с масово глутен над 28 единици, а по места даже 32-34 единици. За хлебопроизводство една пшеница е добра, когато има глутен 25-26 единици. 80% от произведената пшеница е с добри хлебопекарни качества. Това естествено се дължи на добрите атмосферни условия по време на жътвата, но до голяма степен и на добрите грижи на земеделските производители. Българските зърнопроизводители доста напреднаха с технологията на отглеждане на пшеница, влагат се много качествени суровини – семена, торове, препарати. Използва се съвременна техника и технология на отглеждане. Тази година пшеницата отбеляза рекордна себестойност 140 лв/дка, което е увеличение от 20-25% в сравнение с предходните години заради покачването на горивата, които повличат след себе си торовете и препаратите. Високите изкупни цени в момента биха компенсирали тази висока себестойност.

Прочетете още:

Етикети: Наталия Тодорова Асоциация на зърнопроизводителите себестойност семена торове препарати глутен качество хектолитър жътва горива изкупни цени

Още новини

Каква реколта от слънчоглед и царевица да очакваме в България през 2024 година

Каква реколта от слънчоглед и царевица да очакваме в България през 2024 година

В ярък контраст с позитивните резултати, които NDVI индекса успешно прогнозира за добивите на есенните култури, последвалите метеорологични условия през юни и юли, съществено влошават неговото развитие.
Кроп Тур Лято 2023 с 91% точност в прогнозата за реколтата от царевица

Кроп Тур Лято 2023 с 91% точност в прогнозата за реколтата от царевица

В подготовка за Кроп Тур Лято 2024, екипът на Агропортал отчита 91% точност в прогнозата за производството на царевица в България през сезон 2023/24 и 85% точност на прогнозата за производството на слънчогледа.

ТОП НОВИНИ

Сухи и горещи прогнози в Канада подкрепят поскъпване на рапицата

Сухи и горещи прогнози в Канада подкрепят поскъпване на рапицата

За разлика от скучното и слабо представяне на пшеницата и царевицата, пазарите на рапицата продължават с ново рязко поскъпване и основната подкрепа идва от прогнози за горещо и сухо време в Канада.
МСЗ повишават производството и запасите от пшеница в Света

МСЗ повишават производството и запасите от пшеница в Света

Международният съвет по зърното повишават съществено оценката си производството и запасите от пшеница в Света през сезон 2024/25. Повишено производство имат и за царевицата, чиито запаси все пак са леко понижени, докато реколта и запаси от соя в Света са оставени без промяна
Големи покупки на пшеница подкрепят цените на зърнените пазари

Големи покупки на пшеница подкрепят цените на зърнените пазари

Вълната от международни търгове за внос на пшеница продължава, като по различни оценки само Алжир вчера договаря между 600кмт и 800кмт. Цените на зърнените пазари са подкрепени и от нови понижения на прогнозите за реколтата в Германия.
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.