Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 205.50 €/мт
Царевица MATIF 204.50 €/мт
Рапица MATIF 443.75 €/мт
Пшеница CBOT 585.75 ¢/b
Царевица СВОТ 440.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,173.50 ¢/b
Соев шрот СВОТ 349.90 $/st
Соево масло СВОТ 44.90 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 815.00 лв/мт

НАЗ сигнализира за проблеми в кампанията по прием на документи по м. 214

НАЗ сигнализира за проблеми в кампанията по прием на документи по м. 214

В резултат на подадени сигнали от нейни членове, НАЗ входира писмо в Министерството на земеделието и храните и ДФ „Земеделие” за наличие на проблеми в кампанията по прием на документи по м. 214 „Агроекологични плащания”.

Налице са следните пречки за нормалното протичане на кампанията:

1) Ощетяване на земеделските производители, чрез съкращаване наполовина периода, в който могат да се подготвят и да кандидатстват – кампанията стартира на 13 март 2013 г., вместо на 1 март;

2) Служителите на Общинските служби по „Земеделие” (ОСЗ) не са достатъчно добре подготвени и обучени за новостите по мярка 214 и по самия технически прием на документите за кандидатстване – прилагат се различни критерии и стандарти; проблеми с техническото обезпечаване – неизправни технически устройства (скенери).

3) Броени дни преди публикуването на Наредба 11 за „Агроекологични плащания” са въведени нови изисквания по направлението „Въвеждане на сеитбообръщение за опазване на почвите и водите”, касаещи предоставянето на становище от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Подобно становище не е изисквано предходни години от кандидатите по тази мярка и поставя в неравностойно положение тазгодишните кандидати – удължава и усложнява процеса на кандидатстване.

При съставянето на 5-годишния сеитбооборотен план кандидатите по мярка 214 вписват кодовете на културите, с които кандидатстват. При направена проверка, членовете на НАЗ установяват несъответствие в публикуваните на официалния сайт на ДФЗ / ПРСР / кодове на културите и използваните в системата СИЗП и ИСАК кодове. По-конкретно, несъответствие е открито в кодовете за рапица и люцерна, като са възможни неточности и при други култури.

Източник: grain.bg

Прочетете още:

Етикети: НАЗ Агроекологични плащания мярка 214

Още новини

ТОП НОВИНИ

Зърнените пазари на МАТИФ се консолидират след поскъпването

Зърнените пазари на МАТИФ се консолидират след поскъпването

Биковете на зърнените пазари в Париж се консолидират след мащабното поскъпване в понеделник, но въпреки загубите прави впечатление, че фючърсите на новите реколти затварят твърдо до без промяна
Йордания договаря внос на фуражен ечемик и инициира търг за покупка на хлебна пшеница

Йордания договаря внос на фуражен ечемик и инициира търг за покупка на хлебна пшеница

MIT на Йордания договаря внос на 60 кмт фуражен ечемик с предполагаем румънски произход, а същевременно канселира четвърти подред международен търг за покупка на хлебна пшеница.
Лошото време в Европа пробужда биковете на зърнените пазари

Лошото време в Европа пробужда биковете на зърнените пазари

Лошото време в Европа (отрицателни температури при цъфтящи зимни посеви) най-накрая пробужда биковете на зърнените пазари. В тяхна подкрепа са и влошаваща се пшеница в САЩ и летни прогнози за времето в Русия
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.