Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 223.50 €/мт
Царевица MATIF 221.75 €/мт
Рапица MATIF 478.00 €/мт
Пшеница CBOT 552.25 ¢/b
Царевица СВОТ 407.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,118.50 ¢/b
Соев шрот СВОТ 346.00 $/st
Соево масло СВОТ 46.21 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 815.00 лв/мт

Масови продажби на ниви ще има през следващите 2-3 години

Агропортал |29.01.2013
131
Масови продажби на ниви ще има през следващите 2-3 години

Масови разпродажби на ниви очакват пазара на земеделски земи през следващите 2-3 години. Това обяви председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков. По думите му бумът в цените на нивите през последните години е привлякъл много рискови играчи на пазара, които обаче не са пресметнали добре инвестицията си и скоро ще фалират.

„Около 60-65% от купувачите са арендатори производители. Други 12-13 на сто са инвестиционни фондове, а останалите над 20% са рискови играчи, които наричам камикадзета”, заяви Петков. „Това най-често са хора със свободни професии – лекари, адвокати, нотариуси - хора, които имат стабилни доходи и заделени пари. Около половината от тях обаче купуват земята с помощта на кредити, които са с високи лихви и инвестицията става губеща. В следващите няколко години те ще търсят да се освободят от нея и ще продават на ниски цени”, смята браншовикът.

По думите му често в даден район арендаторите са готови на платят 600 лв. за декар, за да закупят земята, инвеститорът камикадзе дава по-висока цена. Срещу нея обаче вторият може единствено да дава нивата под наем, докато арендаторът може да получи субсидии, да развие напояване и да увеличи приходите си. Така много скоро рентиерите ще разберат, че са купили актив, който не им носи определената доходност и ще започнат да продават, обясни Петков.

Средната рента на декар у нас през последната година е била около 35 лв. и се е повишила с 20 на сто. Очакванията на анализаторите на асоциацията са цената на отдаването да се повиши с още толкова през 2013 г. „В момента най-висока компенсация получават собствениците на земи в Добруджа - около 100-110 лв. за декар”, уточни Петков. „За част от района това е таван, а за друга за земите към Варна е необмислена рента. Когато имате 50 декара и получавате 110 лв./дка, няма логика да продавате”, смята председателят на БАСЗЗ.

От асоциацията обявиха и очакванията си за развитието на пазара през настоящата година. Според експертите на високи цени ще се котират само големи площи с изградена инфраструктура, а цената на малките ниви постепенно ще спада. През 2012 г. окрупнените земи от над 2500 декара са се търгували средно на 750 лв./дка, докато цената на малките земеделски площи от по 6-7 декара е била около 310 лв./дка.

Собствениците на ниви предпочитат да сключват обикновени договори за наемане на земята за срок от 1 година. Това смята Иван Иванов, мениджър в дружество за управление на земя, цитиран от Investor.bg. Причината според него е, че арендаторите се ползват с големи привилегии.

„Арендните отношения не работят, защото често арендаторите не плащат редовно на собствениците, процедурата за разваляне на арендните договори е тежка и дълга”, казва Радослав Манолов, зам.-председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). По думите му няма санкции за наемателите, че след 3-месечното предизвестие от страна на собственика за прекратяване на договора, въпросната земя не се обявява за свободна и не може да й се намери нов наемател. „Рентата расте всяка година и който е сключил дългосрочен аренден договор, губи пари”, смята Манолов.

Източник: в-к Монитор

Прочетете още:

Етикети: земеделски земи ниви аренда рентиер инвестиция цени пазар арендатор субсидия напояване рента договор

Още новини

Каква реколта от слънчоглед и царевица да очакваме в България през 2024 година

Каква реколта от слънчоглед и царевица да очакваме в България през 2024 година

В ярък контраст с позитивните резултати, които NDVI индекса успешно прогнозира за добивите на есенните култури, последвалите метеорологични условия през юни и юли, съществено влошават неговото развитие.

ТОП НОВИНИ

Пазарът на царевицата остава подкрепен от влошаващи се оценки за реколтата

Пазарът на царевицата остава подкрепен от влошаващи се оценки за реколтата

Пазарите на царевицата остават твърди и подкрепени от влошаващи се оценки за добивите и производството в Европа, САЩ и Черноморския регион. По-сухи и топли прогнози за САЩ през август също оказват подкрепа.
Зърненият експорт от ЕС стартира слабо сезон 2024/25

Зърненият експорт от ЕС стартира слабо сезон 2024/25

Въпреки че липсват данни от Франция, зърненият експорт от ЕС стартира слабо сезон 2024/25, като към 21 юли са натоварени 1.44Мт пшеница (2023/24 – 2.21Мт) и 0.53Мт (0.92) ечемик. Вносът на царевицата, обаче е силен и достига 1.42Мт (1.02). Слабо стартира и вносът на слънчоглед и соя.
Неблагоприятно време подкрепя поскъпване на зърнените пазари

Неблагоприятно време подкрепя поскъпване на зърнените пазари

Неблагоприятно за жътва време в Западна Европа оказва подкрепа за зърнените пазари в Париж, които продължават с поскъпването след влошения посевен рейтинг във Франция. Сухи и горещи условия в Канада подкрепят поскъпване и на пазара на рапицата.
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.