Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 340.25 €/мт
Царевица MATIF 327.50 €/мт
Рапица MATIF 660.25 €/мт
Пшеница CBOT 781.50 ¢/b
Царевица СВОТ 615.50 ¢/b
Соя СВОТ 1,693.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 513.60 $/st
Соево масло СВОТ 69.69 ¢/lb

Масови проверки на търговията със зърно

Масови проверки на търговията със зърно

Започват масови проверки на търговията със зърно, обяви на пристанище Варна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов . Проверката е по разпореждане на премиера Бойко Борисов под ръководството на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, каза министър Найденов. Акцията ще е съвместна между Националната служба по зърното, Икономическа полиция, Националната агенция по приходите и Министерство на транспорта. Сформирани са екипите и ще действат в цялата страна, посочи министърът. От новата реколта са изнесени 524 000 тона пшеница. Прибрани са 4,1 млн. тона. Службите ще проверяват износителите, търговците и производителите. НАП ще следи за отклоняването на ДДС.

Започваме от пристанището и ще се следи товаренето на корабите. След това по веригата назад през камионите, търговците и цялата верига до производителите, за да се види произхода на зърното, обясни изпълнителният директор на Националната служба по зърното Злати Златев.

Искаме да проверим този бизнес, който ощетява държавния бюджет с източване на ДДС и сивия сектор, посочи министър Найденов. По отношение на цените на зърното, той коментира, че започва да се нормализира и стабилизира пазара. Министърът се надява вследствие на слабата реколта в Русия да не бъдат взети мерки за забраната на износ на зърно от нея. Тогава може да има отново напрежение на пазара и покачване на цените, допълни той. Според него тази нервност на пазарите води до покачването на цените.

„Реколтата в Русия е доста слаба. Надяваме се Русия да не забрани износа и това да се отрази на международните пазари”, каза министърът.

Прочетете още:

Етикети: пристанище проверки зърно търговия производители търговци износ реколта

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.