Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 338.25 €/мт
Царевица MATIF 325.75 €/мт
Рапица MATIF 657.50 €/мт
Пшеница CBOT 775.75 ¢/b
Царевица СВОТ 610.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,614.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 499.10 $/st
Соево масло СВОТ 68.59 ¢/lb

Кметове искат данък върху земеделската земя

Кметове искат данък върху земеделската земя

От 2013 година да се въведе данък върху земеделските земи,

предлагат от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, в което членуват кметове и председатели на местните парламенти от всички български общини. Върху изменение и допълнение на Закона за местните данъци такси са разсъждавали в Управителния съвет на организацията на последното си заседание, съобщи кметът на Добрич Детелина Николова. Вероятно ще бъде предложена ставка от 1 лев за декар, но предстои това да се уточни на заседание на 13 юли т.г., каза тя.

Пред Дарик радио Николова коментира, че създаването на този данък е необходимо на местните власти, за да се справят с многото отговорности, които имат, и да посрещнат разходите си по-лесно. "В момента земеделските земи са единственият недвижим актив, който не се облага като собственост, а генерира съществени приходи, включително от ЕС", се посочва в предложението на НСОРБ. Оттам смятат постъпленията от този данък да се насочат предимно към малки и средни общини, които като цяло нямат други алтернативи за повишаване на собствените си приходи.

По предварителни изчисления данък от 1 лев/декар би генерирал 19 млн. лева при общ поземлен фонд 35 млн. дка, от които държавен – 3 млн. дка и общински - 13 млн. дка, посочват от НСОРБ.

От общините предлагат още таксата за притежаване на куче да се преформулира в такса за притежаване на домашни животни; да се въведе такса "център" и да се преосмислят някои социални такси като "личен асистент" и "домашен помощник", с оглед запазването на предоставяни редица нови услуги с проектно финансиране.

Етикети: зърно пшеница земеделие зърнени култури субсидии данъци реколта България

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.