Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 438.25 €/мт
Царевица MATIF 372.25 €/мт
Рапица MATIF 879.50 €/мт
Пшеница CBOT 1,247.50 ¢/b
Царевица СВОТ 809.50 ¢/b
Соя СВОТ 1,656.50 ¢/b
Соев шрот СВОТ 413.60 $/st
Соево масло СВОТ 82.99 ¢/lb

Кап. Папазов: От 25 години се борим за нов модерен зърнен терминал

Кап. Папазов: От 25 години се борим за нов модерен зърнен терминал

През последните години няколко пъти делегации от Казахстан са идвали у нас,

за да преговарят за износ на зърно към Европа. В България обаче нямаме нито един модерен зърнен терминал, а ние от 25 г. безуспешно се опитваме да направим такъв. Това заяви шефът на варненското пристанище кап. Данаил Папазов по време международната конференция за пристанищна инфраструктура Coastal Projects 2012.

За новия зърнен терминал е нужна неголяма реконструкция на кейово място на Варна Запад и построяването на силоз за не повече от 30 хил. тона, тъй като зърнопроизводителите в района на Варна в последните години са построили собствени силози с обем от над 1.5 млн. тона зърно.

Мястото на новия зърнен терминал е един от основните проблеми пред проекта за преместване на варненското пристанище от центъра на Варна, където то е изчерпало възможностите си и "пречи на развитието на града, както той пречи на порта". Един по един отпаднаха вариантите зърненият терминал да бъде в района на "Максуда", край "Казашко", на Острова под Аспаруховия мост.

Етикети: зърно пшеница земеделие зърнени култури пристанище Варна Казахстан търговия износ внос транзит

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.