Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 320.50 €/мт
Царевица MATIF 294.50 €/мт
Рапица MATIF 566.75 €/мт
Пшеница CBOT 737.25 ¢/b
Царевица СВОТ 635.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,438.50 ¢/b
Соев шрот СВОТ 424.50 $/st
Соево масло СВОТ 67.59 ¢/lb

Има ли алтернатива соевият шрот или какво представлява гуаровия шрот

Има ли алтернатива соевият шрот или какво представлява гуаровия шрот

 

Доскоро се смяташе, че генномодифицираният соев шрот има най-високо съдържание на протеин,  в сравнение с другите фуражи от растителен произход. Въпреки непрекъснато растящата си цена той остана основен фактор при изграждане на хранителните дажби на животните, носейки със себе си непрекъснато нарастващи разходи по отношение на изхранването.

Предприемчивите фермери и фуражни заводи в Европа са в постоянно търсене на нови алтернативи на протеинови продукти. В последните години се наложи един нов продукт рожба на бобовото растение Гуар от далечна Индия. У нас той е още слабо познат поради консервативността на специалистите по хранене, въпреки многобройните добри отзиви и успешни практики дори в съседните ни страни като Гърция и Румъния.

Най-използван е Гуаровия шрот тип Корма. Този висококачествен продукт с минимално съдържание на протеин 50% се оказва многообещаваща алтернатива. Гуаровия шрот е интересен не само заради високия протеин, но и поради сериозното ценово предимство, което дава. Практиката от последните години показва, че има моменти когато цената му е значително по-изгодна в сравнение с тази на Соевия шрот.

Гуаровият шрот е най – високопротеиновият фураж в своята група, съдържайки над 50 % протеин с усвоимо съдържание. Особено добре се приема и подобрява храносмилателната система на  кравите или биволите и поради високото ниво на протеин  се повишава както маслеността на млякото, така и млеконадоя. Натуралният Гуаров шрот тип Корма е високопротеинов и подходящ за фураж на едър рогат добитък, както и като съставна част и за фуражни продукти за други животни, основно птици.

Предимства:

*      Без  салмонела, афла токсини и  Ешерихия коли

*      Може да се използва като свързващо вещество

100 %  БЕЗ ГМО

Влагането на гуаров шрот при изхранването  на животните носи сериозна ценова оптимизация рецептите и на гарантира оптимално здравословно хранене. Налагането му на пазара се обуславя от желанието на специалистите да ограничат използването на генномодифицирана соя, произведена основно в Бразилия и САЩ. За съжаление все още нямаме 100% научно потвърждение, че генномодифицираните храни не крият риск при храненето както за животните, така и за човека.

Все още на практика почти непознат у нас гуаровият шрот притежава потенциал да даде конкурентно предимство на по-предприемчивите фермери.

ХРАНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

Сурова енергия

4150-4300 Kcal/Kg

Брутна метаболитна енергия

57 -58 %

Нетна метаболитна енергия

2600 -2800 Kcal/Kg

Киселинно изчистващи влакнини

16 – 18 %

Неутрални прочистващи влакнини

30 – 32 %

Усвоими въглехидрати

39 – 41 %

Протеин

Мин. 50 %

Мазнини

Макс. 6 %

Изключителен представител за България на европейския пазара за внос на гуаров шрот е Агрикор ЕООД – www.agricore.eu тел. 052 511 237; 0888 666829.





Етикети: гуар гуаров шрот заместител на соев шрот високопротеинов фуражен компонент

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.