Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 432.75 €/мт
Царевица MATIF 371.25 €/мт
Рапица MATIF 835.25 €/мт
Пшеница CBOT 1,277.50 ¢/b
Царевица СВОТ 800.75 ¢/b
Соя СВОТ 1,678.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 411.80 $/st
Соево масло СВОТ 83.49 ¢/lb

Зърнопроизводители в Преславско се отказват от сеитба на рапица

Зърнопроизводители в Преславско се отказват от сеитба на рапица

Стопани в Преславско се отказват тази есен от сеитба на рапица. Само пшеница и ечемик за засели от земеделската кооперация в кв.Кирково на Велики Преслав, съобщи председателят Йордан Спасов, предава Агенция Фокус. Заради сушата стопаните се опасяват от провал и на новата реколта от маслодайната култура, както на 100% бяха компрометирани тазгодишните посеви с рапица в района.

Сухата почва не позволява качествена обработка на земята, което води след себе си до неравномерно поникване на семена, късно поникване, растенията не успяват да образуват добра коренова система и измръзват, като 100% беше ликвидирана засятата през миналата есен рапица в стопанството, обясни Спасов. Той заяви, че и сега сеитбите са били трудни, по 3-4 пъти са извършвани обработки на почвата, за да се подготви добро легло за семената.

Пшеницата и ечемикът, засети преди дъждовете от началото на октомври, вече са поникнали и посевите на този етап са в добро състояние, посочи Спасов.

Прочетете още:

Етикети: рапица пшеница ечемик сеитба семена

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.