Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 206.00 €/мт
Царевица MATIF 172.00 €/мт
Рапица MATIF 408.25 €/мт
Пшеница CBOT 573.50 ¢/b
Царевица СВОТ 399.75 ¢/b
Соя СВОТ 1,133.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 331.50 $/st
Соево масло СВОТ 44.02 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 750.00 лв/мт

Злати Златев: 35 акта и 60 протокола за нарушения при проверките на търговията със зърно

Злати Златев: 35 акта и 60 протокола за нарушения при проверките на търговията със зърно

Резултатите от масовите проверки в зърнения бранш - около 450 земеделски производители са проверени по време на проверките, разпоредени от земеделския министър Мирослав Найденов по сигнали за източване на ДДС. Това заяви в сутрешния блок по Радио „Фокус” д-р Злати Златев, директор на Националната служба по зърното. Проверени са по три кораба от Черноморските и четири от Дунавските пристанища в страната. Съставени са 35 акта и 60 протокола за нарушения.

Най-честите нарушения са в това, че не се издават документи за качеството на зърното, което се изкупува, като този начин се ощетяват земеделските производители. Не се издават и фактури за приетото и изкупено зърно, а се работи с авансови или отложени плащания. Констатирани са и над 15 фиктивни сделки, при които са издадени документи, че даден земеделски производител е предал определено количество зърно, без това да е осъществено реално.

Д-р Злати Златев заяви, че такъв тип проверки трябва да се превърнат в практика с цел превенция на тези престъпления, тъй като сивият сектор в бранша не би могъл да изчезне от само себе си. Директорът на Национална служба по зърното подчерта, че освен това, трябва да има и промяна в законодателството. „Трябва да бъде въведено правилото търговските сделки да минават през борсата, за да излязат на светло, да се завишат критериите и санкциите по отношение на констатираните нарушения, както и да се въведат дневници за описване на произведената продукция”, категоричен бе д-р Златев.

Прочетете още:

Етикети: проверки зърно производители качество сделки източване ДДС борса

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.