Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 432.75 €/мт
Царевица MATIF 371.25 €/мт
Рапица MATIF 835.25 €/мт
Пшеница CBOT 1,277.50 ¢/b
Царевица СВОТ 800.75 ¢/b
Соя СВОТ 1,678.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 411.80 $/st
Соево масло СВОТ 83.49 ¢/lb

Злати Златев: Всичко е възможно по отношение на цената на зърното

Злати Златев: Всичко е възможно по отношение на цената на зърното

Цената на зърното на световния пазар е безспорно е фактор за образуването на цената на зърното в България. Тази година реколтата от пшеница у нас е с високо качество.

„С такова качество на пшеницата може да се произвежда висококачествен хляб, без да се използват подобрители“ - каза по радио „Фокус” Злати Златев, директор на Националната служба по зърното. Той подчерта, че тази година реколтата е значително по-добра по отношение на качествените показатели през последните 20 години. „В първа група попадат 3,3% - това е с глутен над 28 % в зърното, във втора – 29,8 % от произведеното зърно, с глутен от 25% до 28 %. В трета група – 31,8%. Като се има предвид, че за брашната е необходимо глутенът да бъде около 24 %, това означава, че при смесване на зърно от трите групи ще може да се използва за производство на брашно за хляб”, каза Злати Златев.

„Пазарът на пшеница в световен мащаб тази година е изпаднал в напрежение, което е продиктувано от сушата, обхванала царевичният пояс в САЩ. Друга причина е занижената реколта на останалите активни играчи на Черноморския басейн – Русия, Украйна, Казакстан. Всичко е възможно по отношение на цената на зърното”, каза още Злати Златев.

Прочетете още:

Етикети: цена зърно пазар пшеница реколта качество глутен суша България Русия САЩ Казахстан Украйна

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.