Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 326.75 €/мт
Царевица MATIF 304.00 €/мт
Рапица MATIF 590.00 €/мт
Пшеница CBOT 775.50 ¢/b
Царевица СВОТ 668.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,436.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 408.80 $/st
Соево масло СВОТ 74.52 ¢/lb

Земеделци и зърнопроизводители ще се срещнат с Бойко Борисов преди националния протест

Земеделци и зърнопроизводители ще се срещнат с Бойко Борисов преди националния протест

Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ потвърждава заявената вече позиция за присъединяване към националния земеделски протест. Това заяви Христо Цветанов, председател на УС на АЗПБ, след получена покана за среща с министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на асоциацията. Срещата е насрочена за вторник, 19 февруари, във връзка с планирания за 20 февруари 2013 от 12.00 часа протест на пл. "Александър Невски" в столицата. Срещата ще се проведе съвместно с представители на НАЗ и НСЗКБ.

Сред исканията, с които АЗПБ се присъединява към протеста, са: Незабавно изплащане на директните плащания на площ за 2012 г.; Влизане в сила на схемата за намалена ставка на акциза на горивата за земеделски нужди; Спешно разплащане от страна на ДФ „Земеделие“ средствата по схемата за качествени плодове и зеленчуци; Отпадане на въвеждането на дерогация за ДДС; Отпадане на въвеждането на нивомери за складовете за гориво на фермерите и др. На срещата с премиера Борисов, Христо Цветанов ще обърне специално внимание по отношение на ефекта от забавянето на директните плащания на площ. Поне половин милиард лева ще отиде при обикновените хора под формата на рента, дължима от фермерите на собствениците на земята, която обработват. От това ще има полза цялата държава и ще се отрази на покупателната способност на населението най-вече в изостаналите селски райони, където в повечето случай земеделският производител е единствения работодател.

Прочетете още:

Етикети: Асоциацията на земеделските производители в България АЗПБ протест директни плащания акциз горива ДДС

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.