Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 238.00 €/мт
Царевица MATIF 209.50 €/мт
Рапица MATIF 439.75 €/мт
Пшеница CBOT 588.75 ¢/b
Царевица СВОТ 482.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,320.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 397.20 $/st
Соево масло СВОТ 60.68 ¢/lb

Заплаха от воден режим, спасяват спешно зърното

Заплаха от воден режим, спасяват спешно зърното

Водна криза заплашва една трета от България. Дузина областни градове и още куп села са под постоянна заплаха от режим заради предстоящата суша, която синоптиците прогнозират, както и заради стари водопроводи. Според метеоролозите през следващите 2 месеца почти няма да има дъждове. Отделно от това очакваното снеготопене и количества вода вече е в реките, като това не е повишило значително нивата на язовирите. Затова според кметовете трябва да се вземат мерки, така че да не се стига до воден режим.

Доскоро стопаните в Пазарджишко трепереха от наводнения, особено след проверките по язовирите в района. Сега обаче те се стягат за молебени за дъжд. Положението е критично, особено в ключовия язовир "Тополница", който е най-големият източник за напояване за оризищата, царевицата и зърното. Язовирът е източен от жестоката суша и подобно на миналото лято капацитетът му достига до 20 млн. куб. м при възможност да се пълни с над 100 млн. куб. м. От "Напоителни системи" са готови да решат проблема с водата в Пазарджишко, като предприемат стъпки, за да може да се поеме вода от съседния язовир "Белмекен".

Положението в Пазарджишко е едно от най-критичните в страната, обясниха специалистите. Според областната земеделска дирекция застрашени са близо 150 000 декара с пшеница и над 25 000 декара с ечемик. Подобно е състоянието с водните ресурси и напояването в Ихтиманско.
Също и в Шуменско, след като се оказа, че държавата няма пари за ремонт на довеждащата тръба от язовир "Тича", която снабдява с вода жителите на Шумен, Търговище, Велики Преслав и околните села.

Етикети: вода зърно суша криза

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.