Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 326.75 €/мт
Царевица MATIF 304.00 €/мт
Рапица MATIF 590.00 €/мт
Пшеница CBOT 775.50 ¢/b
Царевица СВОТ 668.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,436.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 408.80 $/st
Соево масло СВОТ 74.52 ¢/lb

ЕС ще плаща на стопанства, а не на декар и глава добитък

ЕС ще плаща на стопанства, а не на декар и глава добитък


След 2016 г. парите за българското земеделие могат да нараснат до 3 млрд. лв. на година
Европейската комисия е одобрила прехвърлянето на 600 милиона евро по програмат „Развитие на селски региони“.
Прехвърлянето е от непопулярни мерки към тези, по които са свършили парите. Одобрението е получено миналата седмица, а от средата на юли ще бъдат отворени мярката за модернизиране на земеделските стопанства (121), мярката „млад фермер“ (112) и тази за развитие на населените места (321). Това обясни земеделският министър Мирослав Найденов в село Белогардец на срещата със земеделски производители и животновъди. В нея участваха и представители на местните власти.

След 2016 г. парите за българското земеделие могат да нараснат до 3 млрд. лв. на година. Около 1,5 млрд. ще са директни плащания и още толкова или малко повече от програмата за развитие на селските региони. През следващия програмен период правилата за кандидатстване за средства от еврофондовете могат да бъдат опростени. Европейската комисия вероятно ще се съобрази с това настояване, което идва от Съвета на министрите. Идеята е земеделските производители да се ориентират по-лесно в документацията и да не им се налага да наемат консултанти.

В следващия програмен период на Общата селскостопанска политика на евросъюза, средствата ще се предоставят за спонаство, а не на единица площ и на глава добитък, както досега. Министърът обясни още на фермерите, че Европейската комисия предлага да има таван на директните плащания и той да е 150 000 евро.

Етикети: България развитие земеделие Европейски Съюз селски региони модернизиране млад фермер политика

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.