Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 206.50 €/мт
Царевица MATIF 205.25 €/мт
Рапица MATIF 442.00 €/мт
Пшеница CBOT 592.50 ¢/b
Царевица СВОТ 441.50 ¢/b
Соя СВОТ 1,171.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 349.70 $/st
Соево масло СВОТ 44.69 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 815.00 лв/мт

Есенниците в района на Добруджа за момента се развиват нормално

Есенниците в района на Добруджа за момента се развиват нормално

За момента няма основания за притеснения от страна на земеделските производители в Добруджа, метеорологичните условия са в границите на нормите, дори тази зима е малко по-мека от нормалното, заяви проф. Николай Ценов, селекционер на земеделски култури в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна.

По думите на Ценов след провеждани ежедневни разговори със зърнопроизводители е констатирано, че снежната покривка не само в Североизточна България, но и в цялата страна е достатъчно, за да осигури защита на посевите от измръзване. Става дума за есенниците.

Основните притеснения на земеделци и технолози са за рапицата, тъй като през миналата година е имало закъснение в развитието на есенниците заради природните условия и по-конкретно много студения ноември, припомни аграрният специалист. Той посочи и това, че рапицата не е така адаптивна култура както пшеницата, например. Този фактор и неритмичността по отношение на топло и студено време са били причина през миналата година за пропадане на много площи, засети с рапица. Проф. Ценов отбеляза, че сега вегетацията е продължила до средата на декември, което е било достатъчно за посевите. Есенниците се развиват нормално при достатъчни запаси от влага в почвата.

Житните култури са в по-добро състояние сега, отколкото са били миналата година по същото време, каза Ценов. Според него един от най-важните фактори за фермерите – влагозапасяването, ще е положителен, предвид топлата зима. В момента в Добруджа зимният запас е около 200 литра, което на практика ще е достатъчно за половината от добива на пролетните култури, каза проф. Ценов. Той посочи още, че най-вероятно в условията на благоприятно метеорологично време рапицата ще успее да компенсира своето забавено развитие.

Прочетете още:

Етикети: есенници житни култури рапица измръзване фермери пшеница Добруджа

Още новини

ТОП НОВИНИ

Зърнените пазари на МАТИФ се консолидират след поскъпването

Зърнените пазари на МАТИФ се консолидират след поскъпването

Биковете на зърнените пазари в Париж се консолидират след мащабното поскъпване в понеделник, но въпреки загубите прави впечатление, че фючърсите на новите реколти затварят твърдо до без промяна
Йордания договаря внос на фуражен ечемик и инициира търг за покупка на хлебна пшеница

Йордания договаря внос на фуражен ечемик и инициира търг за покупка на хлебна пшеница

MIT на Йордания договаря внос на 60 кмт фуражен ечемик с предполагаем румънски произход, а същевременно канселира четвърти подред международен търг за покупка на хлебна пшеница.
Лошото време в Европа пробужда биковете на зърнените пазари

Лошото време в Европа пробужда биковете на зърнените пазари

Лошото време в Европа (отрицателни температури при цъфтящи зимни посеви) най-накрая пробужда биковете на зърнените пазари. В тяхна подкрепа са и влошаваща се пшеница в САЩ и летни прогнози за времето в Русия
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.