Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 338.75 €/мт
Царевица MATIF 336.50 €/мт
Рапица MATIF 656.25 €/мт
Пшеница CBOT 806.00 ¢/b
Царевица СВОТ 639.75 ¢/b
Соя СВОТ 1,535.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 464.70 $/st
Соево масло СВОТ 69.53 ¢/lb

Дянков отказа компенсация на фермерите за неблагоприятни климатични условия

Дянков отказа компенсация на фермерите за неблагоприятни климатични условия

Финансовият министър Симеон Дянков отказа в бюджета за 2013 година да се отделят допълнително 50 милиона лева за извънредни обстоятелства. Това става ясно от стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет.

„Нямаше да го искаме, ако не се налагаше, това са едни допълнителни 50 милиона лева, но те са свързани с неблагоприятни климатични условия тази година, извънредно, за всички сектори, между другото. Тук се включват зърнени култури, зеленчукови култури, пасища и т. н. Имахме както измръзвания на рапицата, така и наводнения, така и суша при зърнените култури и средствата, които са необходими, са в размер на 50 милиона. Считам, че това са извънредни обстоятелства, които ние нямаше как да предвидим. Декарите, които са засегнати, това са около 1 112 хиляди декара. Така че, едното перо е за трайно подпомагане на животновъдния сектор. Между другото, на Съвета на министрите, на който аз присъствах, тази тема беше повдигната от почти всички нови страни членки. Така че нуждата от подпомагане на животновъдния сектор, според мен, е ясна и категорична. А другото е извънредно обстоятелство”, обяснява Светлана Боянова.

„Относно 50-те милиона за извънредни ситуации, тук многократно имаме, и министър Дончев голяма част от времето си се занимава един вид с такава извънредна ситуация, която е в Перник. Краткосрочно може правителството да помага, където може, но дългосрочно не е работа на държавата, особено на държавния бюджет, понеже има извънредна ситуация примерно при рапицата и в еди какви си култури, ние да заделяме пари, защото ние не сме застрахователно дружество. Има застрахователни дружества, тези застрахователни дружества работят от дълго време и селските стопани, които получават доста големи пари всяка година, би трябвало да се застраховат. Държавният бюджет не е за този тип застраховане. Така че, освен че в момента ни липсват парите, аз имам и принципен проблем с това ние да служим за буфер при такива ситуации, които са горе-долу предвидими и има такъв пазар, той се казва застрахователен, където тези хора срещу много малки проценти могат да се застраховат и съответно да получават сумата. Ние от една страна хем разваляме пазарния принцип, хем не позволяваме на този сектор застраховането истински да се развие. Той като се развие с времето, ще стане и по-евтин просто понеже повече хора ще участват в него. Един вид ние му пречим, понеже винаги като излезе нещо, става въпрос и при предишни правителства, всички гледат към държавата. А държавата има политики, политиките сме ги изредили и ние финансираме по тези политики”, казва Симеон Дянков.

Снимка: minfin.bg

Прочетете още:

Етикети: извънредни обстоятелства бюджет 2013 Симеон Дянков фермер неблагоприятни климатични условия рапица

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.