Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 207.50 €/мт
Царевица MATIF 206.00 €/мт
Рапица MATIF 442.25 €/мт
Пшеница CBOT 594.25 ¢/b
Царевица СВОТ 442.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,171.50 ¢/b
Соев шрот СВОТ 349.90 $/st
Соево масло СВОТ 44.70 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 815.00 лв/мт

Доц. Кирил Любенов: Налагат се санкции, отнемат се евросубсидии и се съставят актове за палене на стърнища

Доц. Кирил Любенов: Налагат се санкции, отнемат се евросубсидии и се съставят актове за палене на стърнища

Налагат се санкции, отнемат се евросубсидии и се съставят актове за палене на стърнища. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” преподавателят по „Охрана на труда и пожаробезопасност” в Лесотехническия университет доц. Кирил Любенов.

„Част от субсидиите, макар че сега периодът 2013-та свършва и влизаме в нов период, до сега финансираха мероприятия по почистване на пасища, ниви, които са обрасли с дървесна растителност, но без да се каже как и по какъв начин, като изключва възможността да се палят и тази растителност да се унищожи, да се изнесе – това е един от основните проблеми, който се водеше миналата и по-миналата година”, обясни доц. Любенов. Една от причините за възникване на пожари е нерегламентираното почистване на такива територии и получаване на субсидии, които се дават за тази дейност. Този въпрос не е решен нормативно и е налице абсолютната забрана, затова се е предлагало да се пристъпи към контролирано, съгласувано с горските служби, с противопожарната охрана палене на стърнища и територии, които трябва да се изчистят.

„Миналата година имаме малко по-високи спрямо средните за 22 години стойности на броя пожари. Те са се увеличили с около 20-30 броя – при средни 576 сега са към 830 за миналата 2012 година. Броят пожари върви към максимум, като последният такъв беше през 2007-ма. Ако се спази тази цикличност – ще постигнем максимална стойност”, каза още доц. Кирил Любенов. По думите му, все още не сме влезли в активния период за възникване на пожари, защото сега е налице интензивната вегетация, тоест растителността е с най-високо водно съдържание в момента и динамичната пожарна опасност е с минимални стойности. Винаги има един минимум във времето, както е сега в момента. Преди вегетацията има вероятност от ранни пролетни пожари и след средата на лятото – отново се увеличава пожарната опасност. 

Снимка: http://www.novini.bg

Прочетете още:

Етикети: палене стърнища евросубсидии пожари ниви

Още новини

ТОП НОВИНИ

Зърнените пазари на МАТИФ се консолидират след поскъпването

Зърнените пазари на МАТИФ се консолидират след поскъпването

Биковете на зърнените пазари в Париж се консолидират след мащабното поскъпване в понеделник, но въпреки загубите прави впечатление, че фючърсите на новите реколти затварят твърдо до без промяна
Йордания договаря внос на фуражен ечемик и инициира търг за покупка на хлебна пшеница

Йордания договаря внос на фуражен ечемик и инициира търг за покупка на хлебна пшеница

MIT на Йордания договаря внос на 60 кмт фуражен ечемик с предполагаем румънски произход, а същевременно канселира четвърти подред международен търг за покупка на хлебна пшеница.
Лошото време в Европа пробужда биковете на зърнените пазари

Лошото време в Европа пробужда биковете на зърнените пазари

Лошото време в Европа (отрицателни температури при цъфтящи зимни посеви) най-накрая пробужда биковете на зърнените пазари. В тяхна подкрепа са и влошаваща се пшеница в САЩ и летни прогнози за времето в Русия
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.