Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 218.25 €/мт
Царевица MATIF 217.00 €/мт
Рапица MATIF 395.25 €/мт
Пшеница CBOT 594.25 ¢/b
Царевица СВОТ 594.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,299.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 393.40 $/st
Соево масло СВОТ 46.20 ¢/lb

Доц. Кирил Любенов: Налагат се санкции, отнемат се евросубсидии и се съставят актове за палене на стърнища

Доц. Кирил Любенов: Налагат се санкции, отнемат се евросубсидии и се съставят актове за палене на стърнища

Налагат се санкции, отнемат се евросубсидии и се съставят актове за палене на стърнища. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” преподавателят по „Охрана на труда и пожаробезопасност” в Лесотехническия университет доц. Кирил Любенов.

„Част от субсидиите, макар че сега периодът 2013-та свършва и влизаме в нов период, до сега финансираха мероприятия по почистване на пасища, ниви, които са обрасли с дървесна растителност, но без да се каже как и по какъв начин, като изключва възможността да се палят и тази растителност да се унищожи, да се изнесе – това е един от основните проблеми, който се водеше миналата и по-миналата година”, обясни доц. Любенов. Една от причините за възникване на пожари е нерегламентираното почистване на такива територии и получаване на субсидии, които се дават за тази дейност. Този въпрос не е решен нормативно и е налице абсолютната забрана, затова се е предлагало да се пристъпи към контролирано, съгласувано с горските служби, с противопожарната охрана палене на стърнища и територии, които трябва да се изчистят.

„Миналата година имаме малко по-високи спрямо средните за 22 години стойности на броя пожари. Те са се увеличили с около 20-30 броя – при средни 576 сега са към 830 за миналата 2012 година. Броят пожари върви към максимум, като последният такъв беше през 2007-ма. Ако се спази тази цикличност – ще постигнем максимална стойност”, каза още доц. Кирил Любенов. По думите му, все още не сме влезли в активния период за възникване на пожари, защото сега е налице интензивната вегетация, тоест растителността е с най-високо водно съдържание в момента и динамичната пожарна опасност е с минимални стойности. Винаги има един минимум във времето, както е сега в момента. Преди вегетацията има вероятност от ранни пролетни пожари и след средата на лятото – отново се увеличава пожарната опасност. 

Снимка: http://www.novini.bg

Прочетете още:

Етикети: палене стърнища евросубсидии пожари ниви

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.