Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 314.25 €/мт
Царевица MATIF 307.00 €/мт
Рапица MATIF 600.00 €/мт
Пшеница CBOT 763.25 ¢/b
Царевица СВОТ 615.00 ¢/b
Соя СВОТ 1,475.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 440.60 $/st
Соево масло СВОТ 67.41 ¢/lb

Добивите от хлебно зърно у нас ще са с 20% по-ниски

Добивите от хлебно зърно у нас ще са с 20% по-ниски

Основните хранителни стоки ще поскъпнат заради порои над страната ни.

Това прогнозира в ефира на БНТ  Радослав Христов, зам.-председател на Националната асоциация на хлебопроизводителите. Цените на хляб, месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци ще тръгнат рязко нагоре. Дъждовете и зимните студове скапват реколтата и са причина за поскъпването.
Череши, праскови и кайсии стигат до пазара хем недозрели, хем скъпи - 5 до 10 лева за кг. Подобно е положението при всички останали плодове и зеленчуци, както и при пшеницата, което пък ще доведе до поскъпване на хляба.
„1 млн. и 200 хиляди декара рапица бяха напълно унищожени, което е 50% от насажденията, такова е състоянието и на 150 хил. дка ечемик", разказа пред „България Днес" Христов. Реколтата от хлебно зърно ще бъде с 20% по-ниска. Очакваните добиви са 340-350 кг/дка при 400-410 кг миналата година.
„Но зърното е борсова стока и цените не могат да се прогнозират - всичко зависи от големите производители, които диктуват пазара в Черноморския регион, Украйна и Казахстан", посочи Христов. В Пловдивския и Пазарджишкия край се оплакаха от 100% измръзвания в градините още в ранна пролет, а сега говорят за фалити. От Националния съюз на градинарите предупреждават, че агрометеорологичните условия в съседните държави не са били по-добри и вносните плодове и зеленчуци също няма да са евтини, нито пък качествени.
Очаква се увеличение и на цената на месото след прогнозите за поскъпване на фуража. Нагоре ще вървят и млечните продукти.
 

Етикети: зърно пшеница земеделие зърнени култури субсидии данъци реколта България

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.