Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 338.75 €/мт
Царевица MATIF 336.50 €/мт
Рапица MATIF 656.25 €/мт
Пшеница CBOT 806.00 ¢/b
Царевица СВОТ 639.75 ¢/b
Соя СВОТ 1,535.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 464.70 $/st
Соево масло СВОТ 69.53 ¢/lb

Два сценария за пари за субсидиите: заем или от държавния резерв

Два сценария за пари за субсидиите: заем или от държавния резерв

Извинявам се от името на правителството, че не успяхме да изпълним поетия ангажимент и да изплатим субсидиите до 31 януари, каквото беше предварителното ни намерение. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Асоциацията на зърнопроизводителите ще заседава днес във връзка със забавеното изплащане на обещаните субсидии.

Мирослав Найденов обясни, че премиерът вече е посочил причините за това забавяне, но се надяват на разбиране от страна на производителите.

„Наложи се, през месец януари, да платим близо 2 милиарда от така наречения "заем на Милен Велчев"; отделно от това - влезе в сила и ново законодателство, което позволява по-късно плащане на социалните осигуровки, авансовият данък също се плаща по различен начин от началото на година. И в момента в хазната тези налични близо 1 милиард лева, ние не разполагаме".

По думите му - има два сценария на действие – правителството да потърси краткосрочен заем, защото става въпрос за около 2 месеца, когато тези средства ще бъдат върнати от Европейския съюз и в този срок ние да намерим заем, но това ще донесе до загуби в хазната и то не малки. Вторият вариант е да паднем под критичния минимум в държавния резерв, ако това се случи последствията биха били по-големи, отколкото забавянето с няколко седмици на тези субсидии, каза още министър Найденов.

Прочетете още:

Етикети: субсидии сценария заем държавен резерв зърнопроизводители

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.