Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 203.25 €/мт
Царевица MATIF 194.25 €/мт
Рапица MATIF 459.00 €/мт
Пшеница CBOT 554.25 ¢/b
Царевица СВОТ 434.50 ¢/b
Соя СВОТ 1,168.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 342.10 $/st
Соево масло СВОТ 45.62 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 810.00 лв/мт

Възможно ли е биологично земеделие за пшеница и царевица в България?

Възможно ли е биологично земеделие за пшеница и царевица в България?

През последните 50-60 години у нас се развива основно интензивното земеделие - това важи и при пшеницата, и при слънчогледа. Създадените интензивни сортове обаче не са подходящи за развитие на модерното и насърчавано от ЕС биологично земеделие. Те изискват третиране с препарати за растителна защита, което не отговаря на философията за биоземеделие.

Темата за биологичното земеделие бе част от проведения в к.к. Албена 18-ти Националния аграрен семинар, организиран от Добрички панаир АД.  Доц. д-р Иван Киряков – директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево обясни, че българските учени имат капацитет и готовност да работят за селекцията на подходящи екстензивни сортове и хибриди, но за това е нужна преди всичко национална стратегия в тази област.

На този етап биоземеделието в България е силно ограничено и основно се развива в сферата на плодовете и зеленчуците. Страната ни обаче има голям потенциал в тази област обобщи доц. Киряков.

На семинара основно място зае и представяне на стратегията и целите не ЕС за развитие на селските райони до 2020 г. Джонатан Бейкър от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ отбеляза редица предизвикателства – икономически, екологични и териториални, които страните членки трябва да преодолеят.
 

Етикети:

Още новини

ТОП НОВИНИ

Априлският USDA доклад потиска цените на зърнените пазари

Априлският USDA доклад потиска цените на зърнените пазари

Априлския USDA има лоши новини за биковете на зърнените пазари с повишен експорт на пшеница от Русия и Украйна и непроменено производство на царевица и соя в Бразилия. Реколтата от рапица в Света е леко повишена, а на слънчогледа леко понижена
Пропадащо евро подкрепя поскъпване на зърнените пазари в Париж

Пропадащо евро подкрепя поскъпване на зърнените пазари в Париж

Пропадащо евро надува попътен вятър в платната на зърнените пазари в Европа, с отчетливо поскъпване на пшеница, царевица и рапица. Силният долар е в тежест на зърната в Чикаго, очакващи днешния USDA доклад
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.