Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 420.75 €/мт
Царевица MATIF 360.25 €/мт
Рапица MATIF 830.00 €/мт
Пшеница CBOT 1,168.75 ¢/b
Царевица СВОТ 778.75 ¢/b
Соя СВОТ 1,705.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 429.90 $/st
Соево масло СВОТ 80.93 ¢/lb

Вукодинов: Реколтата е обречена, Е. Стойчев: Рано е за негативни прогнози

Вукодинов: Реколтата е обречена, Е. Стойчев: Рано е за негативни прогнози

Зърнопроизводителите не планират протести, но настояват държавата да обърне сериозно внимание на кризата със зърнената реколта. Възможно е цената на хляба да надхвърли 2 лева, коментира в студиото на "Денят започва" председателят на браншовата асоциация - Ангел Вукодинов.

Причината за това е както продължаващата суша, така и въвеждането на ДДС върху всичко, което съпровожда зърнопроизводството, но самият продукт ще се продава без ДДС.

Според председателя на браншовата асоциация Ангел Вукодинов новата реколтата е обречена. На противното мнение е Едуард Стойчев, председател на стоковите борси и тържища. Той подчерта, че драстичното поскъпване е невъзможно и е рано за негативни прогнози.

Благоприятните климатичните условия за развитие на пшеницата изтичат. От новата реколта площите с пшеница или не са поникнали, или вече изсъхват. Липсата на дъждове ще доведе до двойна цена на хляба през 2013 година.

„В България суровината за хляба се купува средно на 20-25% под световните цени. Това е нормално, защото ако се купи на борсова цена и се начислят разходи, ако предположим, че имаме дефицит в България - няма да бъде с минус 25% цената спрямо борсовата, а ще бъде плюс 25%. И ако сложим като залог в производството на хляба тези плюс 25%, плюс всички производствени разходи за хляба, ще видите, че тази цена от 2 лева може би няма да бъде нереална“, заяви Ангел Вукодинов

Според председателя на стоковите борси и тържища Едуард Стойчев е много рано за подобни прогнози - „Винаги съм бил огромен противник на точно това мрачно говорене, на тия апокалиптични картини, които се рисуват доста преди нещото да се случи. Това страшно вреди на пазарната икономика“.

Поскъпването на хляба до 2 лева би могло да се случи при определени негативни условия - много лоша реколта у нас и в Черноморския регион, което ще ни накара да внасяме от далечни страни. Българският хляб ще продължи да бъде най-евтиният хранителен продукт на българския пазар, успокоиха преди десетина дни хлебопроизводители.

Прочетете още:

Етикети: Ангел Вукодинов Едуард Стойчев реколта пшеница цена хляб

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.