Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 223.00 €/мт
Царевица MATIF 200.00 €/мт
Рапица MATIF 441.25 €/мт
Пшеница CBOT 577.00 ¢/b
Царевица СВОТ 464.50 ¢/b
Соя СВОТ 1,325.00 ¢/b
Соев шрот СВОТ 425.30 $/st
Соево масло СВОТ 51.38 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 790.00 лв/мт

България иска от ЕК обратно ДДС за зърнените и технически култури

България иска от ЕК обратно ДДС за зърнените и технически култури

Правителството ще отправи искане до Европейската комисия за отманя нa общата система на данък върху добавената стойност (ДДС) с цел въвеждане на обратното му начисляване при доставки на зърнени и технически култури. Това беше решено по време на заседанието на Министерския съвет (МС), съобщават от правителствената пресслужба.
На 11 април тази година Кабинетът одобри искането за въвеждане на механизъм за обратно начисляване на ДДС при търговията с въпросните култури. Към тях обаче са добавени семената от рапица, което е породило представянето на решението за допълнително разглеждаме. Ако промяната бъде приета ДДС ще се начислява и внася в хазната от купувача, а не от продавача.

Според министрите промяната ще предотврати редица данъчни измами при търгуването с изброените стоки. Предвижда се мярката да се прилага за доставки с място на изпълнение на територията на страната, по които получателят е регистрирано за целите на Закона за ДДС лице в България, а доставчикът е данъчно задължено или данъчно незадължено лице. Получателят по доставката ще има право на приспадане на данъка върху добавената стойност за стоките при наличие на законовите условия за това.

Новите условия ще важат за търговията с пшеница, ечемик, ръж, овес, царевица, слънчоглед, кориандър, лимец, просо, рапица, елда и семена от соя.

В съседна Румъния вече е в сила тази мярка, но в България можем да очакваме одобрение от страна на Брюксел най-рано през Декември. Правото за обратно начисляване на ДДС се дава на страните членки обикновено за период от 2 до 3 години.

Етикети: ДДС България земеделие

Още новини

ТОП НОВИНИ

С повишена консумация за фуражи, ЕК понижава запасите от пшеница

С повишена консумация за фуражи, ЕК понижава запасите от пшеница

Европейската комисия оставя без промяна реколтата от пшеница в ЕС, но понижават запасите заради по-голяма консумация за фуражи. Реколтата от царевица е без промяна, но ечемика е повишен с 0.5Мт
Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.