Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 233.00 €/мт
Царевица MATIF 230.75 €/мт
Рапица MATIF 431.00 €/мт
Пшеница CBOT 626.25 ¢/b
Царевица СВОТ 610.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,363.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 404.00 $/st
Соево масло СВОТ 52.50 ¢/lb

България иска от ЕК обратно ДДС за зърнените и технически култури

България иска от ЕК обратно ДДС за зърнените и технически култури

Правителството ще отправи искане до Европейската комисия за отманя нa общата система на данък върху добавената стойност (ДДС) с цел въвеждане на обратното му начисляване при доставки на зърнени и технически култури. Това беше решено по време на заседанието на Министерския съвет (МС), съобщават от правителствената пресслужба.
На 11 април тази година Кабинетът одобри искането за въвеждане на механизъм за обратно начисляване на ДДС при търговията с въпросните култури. Към тях обаче са добавени семената от рапица, което е породило представянето на решението за допълнително разглеждаме. Ако промяната бъде приета ДДС ще се начислява и внася в хазната от купувача, а не от продавача.

Според министрите промяната ще предотврати редица данъчни измами при търгуването с изброените стоки. Предвижда се мярката да се прилага за доставки с място на изпълнение на територията на страната, по които получателят е регистрирано за целите на Закона за ДДС лице в България, а доставчикът е данъчно задължено или данъчно незадължено лице. Получателят по доставката ще има право на приспадане на данъка върху добавената стойност за стоките при наличие на законовите условия за това.

Новите условия ще важат за търговията с пшеница, ечемик, ръж, овес, царевица, слънчоглед, кориандър, лимец, просо, рапица, елда и семена от соя.

В съседна Румъния вече е в сила тази мярка, но в България можем да очакваме одобрение от страна на Брюксел най-рано през Декември. Правото за обратно начисляване на ДДС се дава на страните членки обикновено за период от 2 до 3 години.

Етикети: ДДС България земеделие

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.