Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 215.75 €/мт
Царевица MATIF 202.25 €/мт
Рапица MATIF 444.25 €/мт
Пшеница CBOT 620.75 ¢/b
Царевица СВОТ 468.50 ¢/b
Соя СВОТ 1,305.50 ¢/b
Соев шрот СВОТ 433.70 $/st
Соево масло СВОТ 50.22 ¢/lb
Слънчоглед - 44-9-2 795.00 лв/мт

Бойко Борисов: 1 млрд. лв. предстои да бъдат преведени на зърнопроизводителите преди започването на сеитбата

Бойко Борисов: 1 млрд. лв. предстои да бъдат преведени на зърнопроизводителите преди започването на сеитбата

"1 млрд. лв. предстои да бъдат преведени на зърнопроизводителите преди започването на сеитбата", заяви вчера премиерът Бойко Борисов в симитлийското село Черниче. Преди ден стана ясно, че изплащането на 923,6 млн. евросубсидии за ниви ще се отложи и вместо в края на януари, те ще бъдат преведени на два транша през март и април.
 
"Не знам коя сеитба има предвид премиерът Бойко Борисов. Лично аз засях ечемик и кориандър миналата седмица при по-топлото време. Дано не е имал предвид есенната", коментира пред "Труд" шефът на Асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.
 
От пресцентъра на министерство на земеделието обаче уточниха, че премиерът говорел за пролетната сеитба.
 
"Звънят ни колеги и питат какво се разбира под сеитба. Те казват - може да се сее от януари до ноември и питат, като се говори с такива разтегливи понятия, означава ли, че трябва да отидат да гласуват по Коледа или Нова година. Но ние не сме политическа организация, така че няма да дискутираме изборите", добави Вукодинов.

Зърнопроизводителите настояли и за среща с Бойко Борисов. От администрацията на МС обаче им отговорили, че премиерът е в отпуск. Проверка на "Труд" показа, че Борисов действително е в отпуск до вторник.
 
"Няма да има противопоставяне между растениевъди и животновъди. Фактът, че от днес (вчера - б.р.) платиха 25 млн. лв. за животни само ни радва, нищо че нашите субсидии за ниви бяха отложени за април. Искаме да кажем, че земеделието ще остане единен сектор", допълни Вукодинов.
 
От вчера се плащат по 60 лв. за говедо, 140 лв. за бивол и 11 лв. за дребните животни.

Източник: в-к Труд

Прочетете още:

Етикети: Бойко Борисов зърнопроизводители субсидии евросубсидии два транша сеитба

Още новини

ТОП НОВИНИ

Китайска покупка на пшеница от САЩ подкрепя зърнените пазари

Китайска покупка на пшеница от САЩ подкрепя зърнените пазари

Отдавна невиждана и голяма китайска покупка на пшеница от САЩ оказва подкрепа за цените на зърнените пазари и пшеницата. Нови покупки подкрепят и пазара на царевицата, соята е под натиск от валежи в Южна Америка
Канада и Австралия повишават оценката си зърненото производство

Канада и Австралия повишават оценката си зърненото производство

Канада и Австралия повишават оценките си за зърненото производство, като повишение имат за реколтите от пшеница, ечемик и канола. В Канада са прибрали и повече царевица и соя, но овеса се срива с 50%
Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.