Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 416.50 €/мт
Царевица MATIF 360.25 €/мт
Рапица MATIF 870.50 €/мт
Пшеница CBOT 1,177.50 ¢/b
Царевица СВОТ 781.25 ¢/b
Соя СВОТ 1,646.50 ¢/b
Соев шрот СВОТ 409.30 $/st
Соево масло СВОТ 83.79 ¢/lb

Ангел Вукодинов: Не сме удовлетворени от оставката на Дянков, за нас е по-важно да има правилна политика в сектор земеделие

Ангел Вукодинов: Не сме удовлетворени от оставката на Дянков, за нас е по-важно да има правилна политика в сектор земеделие

Оставката на министър Симеон Дянков най-вероятно има пряка връзка с въпроса за неизплатените субсидии на зърнопроизводителите. Това каза за Агенция „Фокус” Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. „Той нееднократно е показвал, че земеделието и в частност зърнопроизводството, не са му любима област, и с всяко действие е неглижирал отношението на държавата към сектора”, обясни Вукодинов.

Той посочи, че още на 6 декември 2011 година са поискали оставката на министър Дянков точно поради тези причини, но тогава не е била приета. Това е било, когато Симеон Дянков публично се е отказал от подписа си. „За тази година и няколко месеца досега, министър Дянков неколкократно показваше негативното си отношение към сектора, в това число и чрез икономическите лостове, които владееше финансовото министерство”, каза още Ангел Вукодинов.

Не бих казал, че сме удовлетворени от оставката на министър Симеон Дянков, защото за нас е по-важно да има правилна политика в сектор земеделие, допълва Ангел Вукодинов. „Важно е този наистина български отрасъл, един от малкото, които продължават да работят в условията на всеобщата икономическа и финансова криза, да работи, да създава работни места, да е полезен както на тези, които го упражняват, така и за обществото и чрез финансовият си дял – като данъци и брутен вътрешен продукт, а и като социален ефект”, посочи той.
По негови думи, миналата седмица министър Симеон Дянков е казал, че не е полагал какъвто и да е подпис на документ или споразумение с Националната асоциация на зърнопроизводителите, но от асоциацията са качили в интернет неговия подпис и хората сами могат да се убедят в това.
„Не е тайна, че земеделието е най-големият социален залог за мир в селата, чрез плащане на малко по-голяма сума от прословутите 850 – 900 милиона европейски средства във формата на арендите, които се плащат към населението и собствениците на земята”, обясни още Ангел Вукодинов.
За предстоящото днес заседание на Разширения управителен съвет на НАЗ, Вукодинов каза, че очаква едно бурно заседание, но се надява след двете поредни срещи с премиерът, утре зърнопроизводителите да осъмнат с така необходимите средства. „Полските работи започнаха, най-ресурсоемките работи като торене и подготовка на пролетните култури предстоят в близките седмици и ще бъде ползотворно наличието на средства за прилагане на една добра агротехнология и за получаване на по-добра и качествена продукция”, каза още Вукодинов.

Снимка: klassa.bg

Прочетете още:

Етикети: Ангел Вукодинов Симеон Дянков оставка земеделие зърнопроизводители зърнопроизводство

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.