Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 313.25 €/мт
Царевица MATIF 291.75 €/мт
Рапица MATIF 567.75 €/мт
Пшеница CBOT 715.50 ¢/b
Царевица СВОТ 628.75 ¢/b
Соя СВОТ 1,437.75 ¢/b
Соев шрот СВОТ 432.00 $/st
Соево масло СВОТ 64.90 ¢/lb

Ангел Вукодинов: Извинението на министър Найденов е много закъсняло

Ангел Вукодинов: Извинението на министър Найденов е много закъсняло

Извинението на министър Мирослав Найденов е добре дошло, но в математиката се казва – необходимо е достатъчно условие. Следователно - извинението е необходимо, но не е достатъчно условие. Това коментира пред Агенция „Фокус” Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, по повод извиненията на земеделския министър за забавените субсидии за сектора. Извинението на министър Найденов е много закъсняло, смята той. „За това извинение молихме още преди две години, но то далече не е достатъчното условие за решаване на проблемите в сектора; директните плащания, също не са достатъчно условие”, каза Вукодинов.

„Ангажиментите досега в изминалите три години и половина, бяха нееднократно разписвани в документи, споразумения, меморандуми и финансови рамки с конкретни дати, които не се изпълняваха”, каза Вукодинов.

„Не говорим само за директните плащания, които не са само за зърнопроизводителите, а са на единица площ за всички 35 млн. декара, които се очертават в система”ИСАК”, в която влизат и техническите и фуражните култури, пасища, трайни насаждения, зеленчуци, както и всичко друго, което се отглежда на земята”, подчерта Вукодинов. По думите му – през изминалите години земеделският производител бавно и постепенно е бил лишен от намалена ставка на акциза, национална подкрепа на единица площ.

„За сметка на това, на земеделските производители се планира да бъдат вменени още редица задължения”, посочи Вукодинов.

Отчитането на употребата на съд за гориво за обработката на земята, независимо дали е малък или голям, към системата на НАП, ще доведе до допълнителни разходи за производителите. „Сега се готви дерогация на ДДС-то, което означава, че всички земеделски производители ще купуват всичко, което влагат в производството си с ДДС, ще чакат някой ден да им бъде върнато ДДС-то, а същевременно те ще продават продуктите си без ДДС”, посочи Вукодинов.

Според Вукодинов се очаква на протеста да присъстват няколко хиляди души, като в предишните протести те са наброявали между 2000 и 3000 души.

Снимка: 24chasa.bg

Прочетете още:

Етикети: протест зърнопроизводители национални доплащания единица площ Ангел Вукодинов директни плащания субсидии Мирослав Найденов земеделски производители ДДС

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.