Вход Търси Търси

EURONEXT

Пшеница MATIF 340.25 €/мт
Царевица MATIF 327.50 €/мт
Рапица MATIF 660.25 €/мт
Пшеница CBOT 781.50 ¢/b
Царевица СВОТ 615.50 ¢/b
Соя СВОТ 1,693.25 ¢/b
Соев шрот СВОТ 513.60 $/st
Соево масло СВОТ 69.69 ¢/lb

Ангел Вукодинов: Добивът на рапица, слънчоглед и царевица е в пъти по-малко от очакваното

Ангел Вукодинов: Добивът на рапица, слънчоглед и царевица е в пъти по-малко от очакваното

Незадоволителен е добивът на рапица, слънчоглед и царевица тази година, което означава загуби за много стопани, съобщи за Агенция „Фокус” Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). По думите на Вукодинов – на много места в страната доходът на единица площ не може да покрие себестойността на посева, като основна причина за това са климатичните промени. Нивото на технологично производство в България е достатъчно високо и при нормален климат нещата ще се стабилизират, заяви Вукодинов. Той посочи, че според средните данни на Асоциацията на зърнопроизводителите от засятата рапица, която е около 2 ,5 млн. декара и очакванията са били за над 500 хил. тона, добивът е под 300 хил. тона и това показва два пъти по-ниска реколта.

Около 4,5 млн. декара беше засятата царевица, като очакваните добиви надхвърляха 3 млн.тона, но реколтата е малко над 1 млн. тона, което е три пъти по-малко от необходимото, отбеляза председателят на асоциацията на зърнопроизводителите.

Според него добивът на слънчоглед също е драстично намален - между 900 хил. тона и 1 млн. тона.

Относно реколтата от пшеница за изминалата 2011 – 2012 година, Ангел Вукодинов обясни, че тя е около 4,1 млн. тона, което задоволява нуждите на пазара.

Прочетете още:

Етикети: добив рапица царевица слънчоглед пшеница реколта зърнопроизводители

Още новини

ТОП НОВИНИ

Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.